Wu Wei en de kunst van het loslaten


​Hoe vaak heb je mensen niet tegen je horen zeggen 'dat moet je loslaten'? Waarschijnlijk heel geregeld en vervolgens bleef je achter met de vraag 'Ja, leuk, maar hoe dan?' 

Oude Chinese filosofen hebben er een begrip voor: wu wei; dat de simpelheid van het loslaten laat zien. Wat die Chinese filosofen bijvoorbeeld zeggen, is dat je dingen beter los kunt laten in plaats van proberen alles onder controle te houden. Wu wei noemen ze dat. Een begrip uit het taoïsme, beschreven in het boek Tao Te Ching, dat gaat over loslaten, of ‘niet ingrijpen’.

Voor grote Chinese denkers is wu wei het uitgangspunt. Het is niet makkelijk het begrip letterlijk te vertalen, maar praktisch betekent zoiets als ‘handelen door niet te handelen’. In het taoïsme wordt het vergeleken met water.

Water vloeit, geeft geen weerstand en heeft geen vaste vorm. Water doet niets, maar toch doet het iets. Het gaat volledig met de stroom mee. En dat is waar het om gaat.

Dat betekent niet dat je laks moet zijn. Er is juist de nodige training, Oosterse preciezie en geduld voor nodig. Dat doe je door keuzes te maken en patronen te doorbreken. Loslaten betekent niet dat je niets moet doen. Het gaat erom dat je je focust op de goede weg (Tao), een richting kiest en de gevolgen die je onderweg tegenkomt accepteert.

Wu Wei in 10 wijsheden:

1. Houd je agenda leeg

Plan minder en omarm verrassingen. “Een onbewuste geest is eerlijk en spontaan, de bewuste geest is geniepig, aldus onze Chinese vrienden,” Niet plannen maakt je creatiever, je wordt losser en daardoor voel je je minder geremd (= minder de neiging controle te houden).
 
2. Vaar op gevoel

“In de Tao Te Ching van Laozi staat: ‘Luister naar je buik in plaats van je oog’,” Door teveel analyseren, kies je vaak verkeerd. Ga voor het simpele, bescheiden gevoel van verlangen, in plaats van platte verleiding.

3. Doe het tegenovergestelde

Doe dingen waar je geen talent voor hebt, of dingen die juist niet hip zijn. En als je niet kunt slapen? Probeer dan wakker te blijven. Ben je jaloers? Doe juist heel aardig tegen die persoon.

4. Accepteer kleine tegenslagen

Niet zeuren, teleurstellingen accepteren en er niet te lang bij stilstaan. "De ware mens van weleer sliep zonder dromen en ontwaakte zonder zorgen, schrijft Zhuangzi,”

5. Blijf leren

Expertise en kennis brengen je verder. Blijf goed om je heen kijken om te leren van anderen.

6. Hecht waarde aan rituelen

Zo hoef je niet telkens opnieuw te beslissen of je wel of niet gaat sporten, of je je nog een keer moet omdraaien, of je nog één aflevering van die nieuwe serie moet kijken. Rituelen zorgen ervoor dat je de innerlijke strijd op kunt geven.


7. Stel jezelf bloot aan kunst

“‘Kunst verhoogt empathie en verlaagt verdorvenheid’, aldus Mencius.” Boodschappen komen beter over in de vorm van kunst, verhalen of muziek.

8. Wees oprecht

Nep doen heeft geen zin. Speel niet hard to get als je het niet meent, stel geen vragen als het antwoord je niet interesseert, geef geen ongemeende complimenten. Scheelt je zoveel moeite.

9. Toon je menselijke kant

Help mensen om je heen, of zelfs vreemden. Verricht elke dag een goede daad. En: “ook medemenselijkheid-verhogend: schrijf iedere dag drie dingen op waarvoor u dankbaar bent.”

10. Maak van de reis het doel

 Kies een weg, ervaar wat er gebeurt en omarm je fouten. “Ga eens een keer met de trein in plaats van het vliegtuig: geniet van onderweg zijn,”