Wie durft

Waar ben jij wel eens bang voor? Ieder mens voelt zich van tijd tot tijd angstig. Of het nu gaat om sociale angst, angst om te spreken in het openbaar, of angst voor specifieke dingen of situaties. Dit hebben we allemaal wel eens ervaren. Het meest zijn we bang voor verandering. Hoe graag we dingen van onszelf of bepaalde situaties ook anders willen zien, zodra er werk van ons verwacht wordt om het dan ook daadwerkelijk te veranderen haken we af. Niet omdat we bang zijn, neeee, we hebben allerlei prachtige excuses om zaken vooral niet aan te gaan. Maar groeien en veranderen is voor veel mensen eng. Het is onbekend. Je weet niet waar je naartoe gaat, waar je uit zult komen en wat je onderweg op je pad zult vinden. Het is vol onzekerheden. Het oude ken je (min of meer). Je weet tot op zekere hoogte wat je kunt verwachten als je dingen doet zoals je ze altijd deed. Het is bekend, voorspelbaar. Soms heel oncomfortabel, maar in ieder geval wel veilig.

Er huist in jou en mij een innerlijke saboteur, zo heet dat in psychologieland. Die innerlijke saboteur is eigenlijk een deel van jou dat het heel spannend vindt dat je dingen wilt gaan veranderen. Je kunt het zien als een klein meisje of jongetje in jezelf, dat jou probeert te beschermen tegen de onzekerheid van wat er kan gebeuren als je dingen anders gaat doen. 

De weerstand of tegenstand die je ervaart als sabotage, komt eigenlijk voort uit angst. Angst voor wat er kan gebeuren als je gaat groeien of veranderen. Angst voor het onbekende. En het kleine meisje of jongetje in jou doet heel hard zijn/haar best om jou op het veilige en vertrouwde pad te houden. Het saboteert dus niet om je tegen te werken, maar om je te helpen! Helaas heeft dat vaak een averechts effect ook al zorgt het ervoor dat jij lekker veilig in je comfortzone kan blijven zitten. In je comfortzone blijven en persoonlijk willen groeien en wijzer worden dat gaat gewoonweg niet samen. Ik zie het nog wel eens in mijn praktijk bij nieuwe cliënten; ze komen met een hulpvraag - lees veranderingsvraag - binnen en hebben dan de verwachting dat ik het op ga lossen. Maar stel dat ik het op zou lossen, stèl hè, dan is het mijn oplossing en ik ben jou niet en meestal heeft dat dan geen effect op de lange termijn, omdat ik nu eenmaal heel anders in elkaar steek dan jij. Bovendien heb jij er niets voor hoeven doen en dan waait het al heel snel weer mee met de wind, je hebt er geen verbinding mee, het raakt je niet.

Tsja, en wat doe je dan, welke richting sla je op? Blijf je veilig in je, lang niet altijd prettig voelende, comfortzone zitten of ga je kennis maken met je saboteur, met een van je innerlijke kinderen, om te ontdekken hoe en waarin ze jou tegenhouden? Ja, dat kan heel eng zijn en dat mag je ook voelen, absoluut. Besef dan dat het voor iedereen zo werkt. Al die mensen waar je wellicht zo nu en dan tegenop kijkt of bewondert, ook zij hebben hun saboteurs.

Vraag jezelf wellicht eens af; wat is innerlijke vrijheid jou waard?

- Wat is het je waard wanneer je andermans mening over jou zo van je rug af kan laten glijden?
- Wat is het je waard om je brein niet meer de baas te laten zijn?
- Wat is het je waard om voluit te leven?
- Wat is het je waard om je gelukkig te voelen en je hart te volgen?
- Wat is het je waard om niet meer te voldoen aan andermans verwachtingen?
- Wat is het je waard om de lat een stuk lager te kunnen leggen?
- Wat is het je waard ......... vul zelf maar in, wat zou jij graag anders willen gaan doen of willen veranderen bij jezelf?

In de kern ben jij goud waard, je bent goed zoals je bent. Maar je gebruikt waarschijnlijk nog lang niet je volle potentie om je innerlijk vrij te voelen en voluit te leven. Om dat te kunnen bereiken zijn er nog wat veranderingen nodig. En met verandering bedoel ik dan eigenlijk datgene aanboren wat je allang in je hebt zitten, wat echt ook wel een deel van jou is. Dat dieper weggestopte gedeelte waar jouw ik-kracht ligt, waar jouw zelfliefde en compassie zit verborgen. Jij hebt een creatiekracht in je zitten daar zeg je U tegen.

Wil je liever eerst eens 'samen creëren' om te ervaren hoe het werkt? Dat kan natuurlijk altijd. Je bent welkom voor een consult ( 1e gesprek is altijd gratis) of een V.I.P.dag (voorgesprek hiervoor is ook altijd gratis).