Natuurbelevingsdag

..... helemaal te concentreren op het contact dat je voeten hebben met de aarde onder je. Wikkel je voeten goed af en voel het contact dat je voeten hebben met de grond. Kijk steeds naar een punt op de grond, iets voor je uit. Je merkt vanzelf wel wanneer je de bosrand hebt bereikt.

Je gebruikt deze afstand ook om stil te worden van binnen en je te verbinden met de natuur om je heen. Je wordt je bewust van de lucht op je huid, de geluiden om je heen en de geur van het bos. Je beseft dat deze dag buiten helemaal voor jou is en dat je deze dag kunt gebruiken om plezier te hebben en jezelf beter te leren kennen.

Je legt deze dag geen grote afstanden af en veel wandelen is er ook niet bij. Het gaat deze dag niet om het wandelen. Het gaat deze dag om het heel anders beleven van de natuur dan dat je tot nu toe gedaan hebt. Tijdens deze dag ervaar  je dat je je zintuigen op nog veel meer manieren kunt gebruiken dan dat je gewend bent.

Hoe dat dan in zijn werk gaat, dat ga ik nu niet uitleggen. Dat is een heel lang verhaal terwijl je het zo doorhebt wanneer je het zelf doet en ervaart. Vertrouw er maar op dat je op deze dag

 • meer ziet dan normaal - zowel op afstand als in detail
 • gaat voelen terwijl je objectief beschrijft wat je voelt
 • de geuren onder de geuren ontdekt
 • de geluiden achter de geluiden hoort
 • je lunch wel eens veel lekkerder kan smaken dan dat je verwacht

Ik kon mij er maar geen voorstelling van maken van wat er nu zoal te doen was op die natuurbelevingsdag. Op een of andere manier kwam het wel steeds op mijn pad. Ik zag het voorbijkomen op Facebook en ik las er ergens anders ook iets over. Er zat maar een ding op, mezelf opgeven en meegaan. Als ik zo die opmerkingen van vorige deelnemers las dan kon ik mij er niet echt een buil aan vallen. Hoewel ik helemaal geen held ben om ergens alleen op af te stappen heb ik het toch gedaan. Ik heb een super,super,superdag gehad. Ik heb ontdekt dat ik zo snel van alles invul voor een ander, pffff, daar ga ik nu echt op letten en veel liever nog, mee stoppen. Daar ga ik vast ook profijt van hebben op mijn werk. En wat ruikt zo’n bos verschrikkelijk lekker. Door het delen van ervaringen met andere deelnemers kreeg ik nog meer inzicht in mezelf en ook bijzonder om te horen dat een ander het weer totaal anders kan ervaren. Dank jullie wel, Aivy en Astrid, voor deze bijzondere dag. “

Tineke - 37 jaar - sportcoach
getrouwd en 1 zoon

Afhankelijk van het seizoen groeit en bloeit er van alles in dit gebied. Veel hiervan is ook eetbaar, wist je dat? Als je het leuk vindt om ter plekke aangewezen te krijgen wat er eetbaar is dan vertellen wij je hier met veel plezier over. Dat geldt ook voor de historie van dit gebied.

Wij bieden deze natuurbelevingsdagen alweer zo’n 3 jaar aan. We zijn begonnen in Drenthe omdat we daar toen woonden. Nu we verhuisd zijn naar Ootmarsum en het mooie Springendal hebben ontdekt, hebben we hier de draad eigenlijk meteen weer opgepakt. Het maakt eigenlijk niet uit waar we deze dag aanbieden maar wij zijn zelf erg gecharmeerd geraakt van Het Springendal, vandaar dat we het nu hier doen. We willen de schoonheid van dit natuurgebied heel graag met jou delen :-). De meeste deelnemers komen van verder weg en hebben er vaak al minstens een uur rijden opzitten voordat ze met ons mee gaan. Dat was toen al en dat is nog steeds zo. Daar word ik wel een beetje stil van. Omdat we zulke ontzettend fijne ervaringen hebben opgedaan met deze dagen, en veel enthousiaste reacties steeds opnieuw krijgen, hebben we besloten om deze dag 1 maal per maand aan te bieden. In de agenda vind je de data voor 2017.

Heb je nog vragen over deze dag? Bel gerust hoor, geen enkel probleem.

06 55 36 29 87

Anderen zijn je voor gegaan en hieronder lees je een aantal van hun reacties op deze dag:

 • Je hebt mij dichter bij de natuur gebracht!
 • Ongelooflijk. Dat mijn ogen dit kunnen ...
 • Alleen al al die kleuren ...
 • Ik besef mij nu, waar ik tot vandaag, altijd aan voorbij ben gegaan
 • Echt een geweldige ervaring geweest. Het was een geweldige ervaring op alle aspecten, zowel de deelnemers, de natuur, de begeleiding en de beleving.Ben er sterker uit gekomen dan dat ik er in ging.
 • Het was boven verwachting
 • Ik ben voor de 2e keer mee en ik een volgende keer weer
 • Ik ga de volgende keer weer mee. Wanneer is deze?
 • Een dag om helemaal tot jezelf te komen, mede door de oefeningen

Wat levert een natuurbelevingsdag jou op:

Tijdens de natuurbelevingsdag ga je ervaren hoe je jouw zintuigen ook op andere manieren kunt gebruiken. Het grote voordeel hiervan is dat je dit daarna kunt toepassen in jouw dagelijkse leven, binnen je gezin en vriendenkring en zeer zeker ook binnen je werksetting. Bijvoorbeeld: door letterlijk op een andere manier naar mensen, situaties en/of problemen te kijken krijg je andere informatie binnen waardoor je meer keus hebt op welke wijze je ergens op wilt reageren of naar wilt handelen.
Of: door op een andere laag te luisteren naar je partner, kind, collega krijg je meer informatie binnen dan als je dat niet doet. Hierdoor verloopt de communicatie soepeler.

 • Een natuurbelevingsdag is gericht op jouw persoonlijke ont-wikkeling. Je wikkelt oude gewoontes af en maakt daarmee ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Met deze nieuwe mogelijkheden neem je de wereld om jou heen op diverse manieren waar en neem je meer informatie tot je. Jij bepaalt of en wanneer je deze tools wilt gebruiken.

 • Je bent dus niet aan het wandelen maar aan het beleven, aan het ervaren aan de hand van informatie die ik je geef over de mogelijkheden waarop je jouw zintuigen kunt gebruiken en de bijbehorende oefeningen. Zo kun je meteen voelen en ervaren hoe het voor jou werkt.

 • Het ont-moeten gebeurt vooral omdat je een dag weg bent uit je normale leven en lekker bijna de hele dag buiten in de natuur bent. Het buiten zijn in een groene omgeving heeft zo-wie-zo een kalmerend effect en is goed voor je gezondheid.

Praktische informatie:

We beginnen deze dag in Ootmarsum met koffie, thee en lekkers. Dit is bij de prijs inbegrepen. Vanuit Ootmarsum lopen we naar “Het Springendal”. Dit is ongeveer 25 minuten lopen door het boerenland van weleer met zijn hoge essen en prachtige vergezichten.
Aangekomen bij de rand van “Het Springendal” loop je het eerste stuk in stilte. De rest van de dag ben je aan het ervaren, lopen en toepassen van de diverse oefeningen waarbij de zintuigen kijken, ruiken, voelen, proeven en luisteren aan bod komen.
Dit wordt afgewisseld met uitwisselen van ervaringen, tijd voor jezelf, elkaar en de omgeving. We lunchen (picknicken) onderweg. Vanuit “Het Springendal” lopen we weer terug en sluiten we de dag af met koffie, thee, lekkers. Dit is ook bij de prijs inbegrepen.

Tijd: van 10.00 uur tot 16.00 uur

Kosten: € 35,= p.p. de lunch voor onderweg heb je zelf bij je.

Tip:zorg dat je verschillende lagen kleding aan hebt en goede loopschoenen. Neem regenkleding en eventueel een vuilniszak mee om op de grond te kunnen zitten.

Je gaat mee met Aivy Kamerling, natuurgids en Astrid Leferink, psychosociaal therapeut en coach

Natuurbelevingsdag met eigen gezelschap                                                                        

Wanneer je er niet op zit te wachten om jouw ervaringen tijdens een natuurbelevingsdag te delen met mensen die je helemaal niet kent dan kun je ook een natuurbelevingsdag bespreken op een dag naar keuze en je eigen gezelschap meenemen. Voor ons is het al voldoende wanneer jullie met zijn vieren komen om op pad te gaan. Met meer kan altijd.

Zo maak je er een bijzondere familie- of vriendendag van.

Natuurbelevingsdag als team-uitje

Je wilt er een dag op uit met jouw team. Lekker ontspannen en toch weer niet te vrijblijvend. Je wilt dat jouw teamgenoten elkaar beter leren kennen, zonder dat het er dik bovenop ligt.

Wellicht wil je er nog een thema of doelstelling aan koppelen. We denken graag met je mee.