Geniet van de leegte van januari

Over vuurwerk valt veel te zeggen. Eigenlijk is het afsteken van vuurwerk gebaseerd op een heel oude traditie. Het afsteken van rotjes en ander vuurwerk met Oud en Nieuw sloot mooi aan bij de van oorsprong Germaanse gewoonte kabaal te maken rond de jaarwisseling om boze geesten en demonen te verjagen. Die traditie bleef tot ver in de negentiende eeuw bestaan. 

“In veel steden beierden de klokken een half uur en gingen kinderen de buurt rond met lawaai-instrumenten. Schippers op rivieren en in grachten gebruikten hun mist- of scheepshoorns en sommige burgers schoten met jachtwapens. Op het platteland lieten boeren graag melkbussen ontploffen met buskruit of carbid. Hier in Twente gebeurt dat nog steeds èn hoe. Vorig jaar trilde de ramen van onze boerderij in hun sponningen, terwijl het schieten toch echt een flink eind uit de buurt gebeurde. 

De hoofdstad maakte het vroeger helemaal bont, volgens stadshistoricus Jan ter Gouw. In 1871 schrijft hij dat Amsterdammers gewoonlijk een klein kanonnetje hadden ‘dat in den oudejaarsmorgen van zolder afgehaald werd’ terwijl ‘ieder huismoeder ervoor zorgde schrikpoeders in huis te hebben’. Tevens trokken met nieuwjaar ‘troepen jongelingen rond om te schieten’. Het lichtelement van vuurwerk sloot bovendien mooi aan bij een andere traditie: het organiseren van vreugdevuren rond de jaarwisseling. Het is anno 2019 / 2020 aardig uit de hand gelopen, vind je niet?

Een andere traditie is het nemen van goede voornemens. Helaas ook met het gevolg dat de meeste goede voornemens gewoon niet werken op de korte of lange termijn omdat ze meestal gebaseerd zijn op wilskracht en ook omdat men zich er vaak niet van bewust is van wat er eigenlijk onder de goede voornemens verscholen ligt of omdat er eerst nog afscheid genomen mag worden van dingen die het in de weg staan. Maar bewust stilstaan bij persoonlijke zaken en je bewust zijn of worden van dingen die je anders wilt gaan doen, in jezelf of in je handelen, brengen prachtige groei met zich mee. Toch wellicht wel een goed idee om met goede voornemens het nieuwe jaar in te gaan ........ De eerstvolgende vuuravond is 17 januari en daarin gaan we kijken naar jouw 'goede voornemens'.  Wat wil je graag aanpakken komend jaar en hoe doe je dat zodat het ook blijvend kan zijn, dat is het thema voor de volgende vuuravond.

En dan is het is januari, een maand die een heel eigen gevoel met zich meebrengt. Geen kerstboom meer, geen versieringen door het hele huis en een heel nieuw en fris jaar voor de boeg. Tijd om de leegte te verwelkomen en opnieuw te beginnen! Voor veel mensen staat het nieuwe jaar symbool voor een nieuwe, frisse start. Er wordt in december veel gegeten, veel uitgegeven, veel gedronken en vooral heel veel gedaan. Januari is daarentegen een rustige maand. Een maand van leegte. Hoewel veel mensen juist een hekel hebben aan dit gevoel, is het juist nu een mooie tijd om van die rust en stilte te genieten. Hoewel je bij een nieuwe start denkt aan de lente, is januari praktisch het begin van de winter. Januari is de maand waarin de tijd een beetje stil staat. De natuur ligt in een winterslaap en wacht op de lente om te ontwaken. Jij komt uit een drukke periode en kunt de rust van januari gebruiken om je leven weer fris op te pakken!

Probeer je te ontdoen van alles wat je niet echt nodig hebt in huis. De komende maanden kun je lekker opruimen, schoonmaken en uitzoeken. Begin het nieuwe jaar met een huis dat past bij de persoon die jij dit jaar wilt zijn.

Pak het echter niet te massaal aan. Begin uiteraard met opbergen van je kerstversiering en gooi de boom het huis uit. De weken daarna kun je stukje bij beetje je huis opruimen. Ruim de ene dag een kast op en de andere dag je bureau. Werk stap voor stap je huis door, tot je een volledig opgeruimd huis hebt. Vergeet ook de kelder/garage/schuur niet mee te nemen! Hoe meer ruimte in je huis hoe meer rust in je hoofd.

Deze eerste maand van het jaar is vanwege haar symbolische waarde ook een goed moment om je leven onder de loep te nemen. Je maakt een soort nieuwe start in je werkende leven. Het is daarom nuttig om inzicht te krijgen in alles wat je op dit moment bezighoudt, en hoe je hier mee om wilt gaan. Daarnaast is het een mooi moment om je doelen te evalueren en, als je ze nog niet hebt, te stellen. Wat wil jij het komende jaar bereiken? Als je één tot drie doelen mag kiezen, welke zijn dat dan? Maak deze drie doelen je missie voor het komende jaar.
Wil je hier serieus werk van maken en ook het liefst uitkomen op een haalbaar plan van aanpak dan is het wellicht een goed idee om hiervoor een afspraak voor een V.I.P.dag te maken. Zo'n dag is ideaal om dit nu eens heel goed en uitgebreid uit te werken. Wacht dan niet al te lang want anders is het, net als met de goede voornemens, zo weer in de vergetelheid geraakt. Dat zou toch heel erg zonde zijn, vind je niet?