Energiezuigers

Heb jij ook van die mensen om je heen waar je ongelooflijk moe van wordt? Van die energiezuigers? Bijvoorbeeld zo'n collega en dat je, wanneer je haar aan het einde van de gang ziet lopen, zorgt dat je buitenbeeld blijft omdat je anders weer een heel (vaak langdradig) verhaal over je heen krijgt waar je helemaal niet om gevraagd hebt. Of je zit in de trein en een onbekende begint tegen je haar of zijn hele levensverhaal te vertellen. Hints van jouw kant worden genegeerd of niet begrepen.  Aan het einde van de rit ben je doodmoe. Mensen die niet of nauwelijks naar jou luisteren maar wel altijd verwachten dat je voor hen klaar staat. Dergelijke mensen zuigen je energie op en aan het eind ben je doodmoe. En ze weten precies wie ze moeten hebben want ze hebben hun voelsprieten uitstaan voor bij wie ze aan kunnen haken......

Er zijn twee groepen die heel vaak dergelijke mensen tegenkomen, en waarin jij jezelf misschien heel goed herkent:
– de helpers
– degenen die zich altijd voor alles verantwoordelijk voelen.

Wanneer je deze mensen ontmoet en je wilt jezelf niet leeg laten zuigen dan is het beste wat je doen kunt niet mee te gaan in hun verhalen.

Mensen die energie zuigen willen geen oplossing maar handhaving van de status quo: Want een oplossing betekent aan jezelf werken, de confrontatie met de problemen aangaan, en keuzes maken. Dergelijke beslissingen hebben gevolgen, voor je leven, voor je omgeving en bij veel mensen die energie zuigen is de angst groter dan de behoefte aan een oplossing.
Veel mensen die energie zuigen zijn depressief. Ze hebben al hun energie nodig om de borrelende onvrede over hun leven eronder te houden. Door eindeloos hun verhaal te doen kunnen ze stoom afblazen. Op die manier is de druk van de ketel en kunnen ze er weer een tijdje tegen zonder dat ze wezenlijk wat hoeven veranderen. Jezelf en je energie beschikbaar stellen voor iemand die stoom wil afblazen stelt haar / hem in staat om door te blijven gaan met niets doen en niets te veranderen.

Mensen die energie zuigen zijn bodemloze putten en bodemloze putten kun je niet dempen. Zuigers willen aandacht, aandacht, aandacht. Het maakt niet uit van wie, zolang het maar aandacht is. Ze praten graag over hun problemen, maar wat ze niet doen, is de pijn voelen die daarmee te maken heeft. Daar vluchten ze voor weg, en de aandacht en de energie van de toehoorder zijn krachtige middelen om weg te gaan van de eigen pijn. Afleiding, die steeds opnieuw nodig is, omdat de werkelijke oorzaak blijft bestaan.

Mensen die energie zuigen nemen geen verantwoordelijkheid, blijven hangen in hun problemen, de ander moet het oplossen. Ze zijn bang om werkelijke stappen te zetten, ze zijn ervan overtuigd dat het niet kan. En dat laatste betekent meestal dat het niet kan zonder gevolgen voor hun leven. Dus maken ze een ander verantwoordelijk voor hun leven en hun zijnstoestand. Suggereert die ander dan een oplossing, dan wordt die afgeschoten, er is altijd wel een goede reden waarom iets niet mogelijk is. Ondertussen verandert er niets.

En natuurlijk zijn niet alle energiezuigers hetzelfde. Soms is het een tijdelijk iets. Maar hoe iemand ook is, energiezuigers proberen nog steeds via een ander voor elkaar te krijgen wat ze alleen maar zelf kunnen opknappen. Jij bewijst niet alleen jezelf geen dienst maar je bewijst niemand een dienst wanneer jij je tegen je zin laat uitputten, door te luisteren naar iemand wiens verhaal je helemaal niet wilt horen. Je helpt jezelf en zéker ook die ander er al helemaal niet mee.

Merk jij dat je vaak in dergelijke situaties terecht komt dan is het wellicht een idee om vaker nee te gaan zeggen en om jouw energie meer en beter bij jezelf te houden. Wil je hier graag serieus mee aan de slag dan ben je van Harte welkom voor een 1e vrijblijvend gesprek. Daarin bespreken we dan de mogelijkheden, waar jij naartoe wilt werken / wat je graag wilt veranderen en bereiken. Stuur mij gerust een appje of een mailtje om een afspraak te maken. Bellen kan natuurlijk ook.