Dit is zo gaaf. En jij hebt het ook

Vandaag wil ik het over jou hebben . Wist je dat je ademt zoals je leeft? Als je goed oplet, jezelf goed waarneemt dan zul je ontdekken dat jouw manier van ademhalen je precies vertelt hoe jij in het leven staat. Je kunt patronen in je ademhaling ontdekken die je ook hebt in je dagelijkse leven.

Hoe dit kan?

Als een kind iets meemaakt wat onaangenaam is en het voorval herhaalt zich vaker, heeft het onbewuste van het kind daar een oplossing voor. Het gaat beperkter ademen. Het onbewuste slaat de bijbehorende emoties op. Deze energie gaat zich vastzetten in het lichaam van het kind. Het stuurt er geen zuurstof - lees energie - meer naartoe. Zo is de vervelende emotie tijdelijk niet voelbaar. Een slimme overlevingsstrategie. Toch levert het op de lange duur alleen maar minder levenskwaliteit op. Je voelt je als volwassene steeds meer beperkt. Ook al is het vaak nog onbewust. Weet je niet wat er nu precies aan de hand is met je.

Wanneer je je meer bewust wordt van je ademhaling en je gaat deze ook bewuster toepassen dan ga je je ademhalingssysteem veel meer benutten zoals deze bedoeld is. De zuurstof (energie) kan weer vrij stromen. Je voelt je lichamelijk, emotioneel en mentaal beter. En al helemaal wanneer je dit combineert met Mindfulness, Meditatie en Ontspanning. En voila, dan kom je weer uit op de MAMO-methode waarmee je volledig in balans kunt komen. Maar dat terzijde.

Door beter in te ademen, krijg je veel meer zuurstof binnen en dat voedt alle cellen in je hele lichaam. Het bloed kan makkelijker naar je hart stromen als je je longen op de juiste manier gebruikt. Het middenrif is een spier die aan je longen vast zit. Bij een diepe ademhaling daalt deze enkele centimeters. Dat is merkbaar onderin je buik. Deze zet dan uit. Alle organen in je buik krijgen bij iedere ademhaling een weldadige massage. Je nodigt ze zo uit tot beter functioneren. Het lymfesysteem en je bloedsomloop varen wel bij een optimale ademhaling.

Wist je dat jouw manier van ademhalen ook effect heeft op je emotionele welzijn? Hou jij ook plotseling je adem in als er iets angstigs of spannends gebeurt? Op deze manier beperk je je ademhaling. Het voelt benauwd. Je onderdrukt hiermee je emotie voor kortere of langere tijd. Vervolgens kom je in een vicieuze cirkel want door deze benauwdheid ga je nog minder ademen en meer emoties onderdrukken. Deze energie gaat vastzitten. Ga maar eens na hoe je ademhaling voelt wanneer je boosheid of angst voelt.

Ook gedachten hebben invloed op je ademhaling. Als je denkt dat je het eng vindt om met de trein te gaan, is alleen de gedachte aan een trein al voldoende om je je adem in te laten houden. Dit is een geconditioneerde strategie geworden. Je hebt het jezelf, onbewust, aangeleerd om zo te reageren. In 1e instantie lijkt dit wellicht slim want zo hoef je die boosheid, angst enzovoort niet te voelen. Maar het beperkt onherroepelijk je ademhaling en daardoor je leven. Het gevolg is dat je steeds minder gaat inademen en een angstgevoel ontwikkelt. Je lichaam reageert op jouw gedachten door hetzelfde te doen  als in vorige ervaringen toen je je bang voelde. Je ademhaling beperken. Zo adem je steeds minder en zal het leven je steeds meer benauwen. Wanneer je jezelf traint in beter ademhalen, krijg je positievere gedachten. Je voelt meer zelfvertrouwen en dat levert een stroom op van aangename gedachten. Kortom je komt in een positieve spiraal terecht.

De zuurstof die je inademt wordt ook wel levensenergie genoemd. Ik vind dat een fijn woord. Het voelt goed. Je ademt levensenergie in. Hoe gaaf is dat? En jij, jij kunt het overal en nergens toepassen want je hebt het altijd bij je. Mooi hè?!

En wil je meer de diepte in en volledig in balans komen? Dan heb ik altijd nog die krachtige online training voor je klaar liggen 'Het hele jaar door rust in je hoofd met de MAMO-methode'.  52 weken lang, iedere week, een filmpje en PDF met uitleg, zo nu en dan met begeleide meditaties en direct toepasbare oefeningen voor in je dagdagelijkse leven. Deze training is alleen voor mensen die echt aan zichzelf willen werken en doorzettingsvermogen hebben om daarmee bezig te blijven. Het is een investering in jezelf. Ben je echt, echt geïnteresseerd dan kun je er alles over lezen op mijn website. Je begint te lezen onder de oranje button 'klik hier'. En mocht je dan nog vragen hebben ben je uiteraard welkom!