Cursus Mediteren

Dat hoofd van jou wil ook nooit eens stil zijn, altijd zijn er die gedachten. Zoveel dat ze je ook nog wel eens uit je slaap willen houden. ‘Ga dan toch mediteren’ , wordt er tegen je gezegd wanneer je vertelt hoe druk het soms kan zijn in je hoofd. Ja, leuk, hoe dan?

Een uur stilzitten en nergens aan denken zeker?

Gelukkig zijn er veel manieren om te mediteren en hoef je helemaal geen uur in stilte en gedachteloos te zitten. Iedereen kan mediteren, jij ook. Je gedachten tot rust brengen en ontspannen in slaap vallen.

Wist je dat meditatie de stresshormonen in je lichaam vermindert en ook je bloeddruk verlaagt? Daardoor kalmeert jouw lichaam en kan het zich herstellen van de spanning die je, gedurende een dag, toch vaak opbouwt. En dat is dan alleen nog maar het fysieke gevolg.

Door regelmatig te mediteren leer je jezelf steeds beter kennen en je krijgt meer overzicht over je leven. Ik stel ook geregeld een vraag aan mijn onbewuste voordat ik ga mediteren. Regelmatig kom ik met een antwoord op deze vraag uit de meditatie. Mediteren brengt je, als het ware, bij je eigen wijsheid.

Mijn ervaring is dat meditatie heel veel (innerlijke) rust brengt waardoor ik weinig last van stress heb en mij ook niet zo snel ergens druk om maak. Het gevaar bij mij is wel dat als het dan een lange periode heel lekker gaat met me, ik het mediteren nog wel eens laat versloffen. Das niet echt handig. Gelukkig pak ik de ‘meditatiedraad’ weer snel op als ik minder goed in mijn vel zit. Met als gevolg ……. inderdaad, dat ik weer snel beter in mijn vel zit.

Op dit moment loopt er een cursus tot aan de zomervakantie. De eerstvolgende cursus start op donderdagavond 28 september a.s. Op iedere avond bespreek en be-oefen je minimaal 1 meditatievorm. Een heerlijke ontspanningsavond voor jezelf waarbij je gaandeweg de cursus ontdekt  welke meditatievorm jou het best afgaat en dus het beste bij jou past. Je zult in ieder geval iedere donderdagavond ontspannen naar huis gaan.

Geen zin om te wachten tot er weer een cursus begint?Ik heb best even getwijfeld om mij op te geven voor deze cursus. Ik vroeg mij af of het niet te zweverig was en of ik daardoor wel de mensen zou ontmoeten die bij mij passen. Ik ben bij uitstek niet het type om dit soort cursussen te doen. Ik ben heel nuchter, heel druk en energiek en geloof niet in andere dingen dan mijzelf. Toch had ik het gevoel dat deze cursus mij wat kon leren.

Uiteindelijk was deze cursus helemaal niet zweverig. Ik heb gemerkt en ervaren dat alles wat ik er heb geleerd ook echt werkt. Ik ben uit mijn comfortzone gestapt en gaan doen wat mij werd aangeboden. Ik heb geleerd om grenzen te verleggen, om los te laten wat anderen van mij vinden, om te doen wat goed is voor mij en waar ik plezier aan beleef. Door alle bagage die ik mee heb genomen uit deze cursus heb ik een andere levenshouding gekregen. Deze bagage pas ik ook toe in mijn werk bij cliënten en collega’s. Wanneer ik bijvoorbeeld merk dat iemand opziet tegen een gesprek dan vertel ik over de ademhalingsoefening die iemand dan kan toepassen vlak voor zo’n gesprek en ook daar zie ik dan dat het werkt. Ik heb het ook als heel erg prettig ervaren om onderdeel van de groep te zijn. Ik vind het heel erg jammer dat de cursus is afgelopen maar gelukkig komt er een vervolg.

Wat deze cursus voor mij mede bijzonder heeft gemaakt is het beginnen en eindigen met thee en uitwisselen, de aanwezigheid ook van Aivy, de rust die jullie uitstralen en dat je iedere week voor ons bakt om de avond mee af te sluiten. Ik vind deze cursus voor iedereen toegankelijk en deze zou eigenlijk ook in het bedrijfsleven gegeven moeten worden.

Louise Bruggeman
Social Worker

Alleen al van de rust die Astrid uitstraalt kom je helemaal bij op zo’n avond.

Angely - 42 jaar
Fysiotherapeut

Ik dacht dat mediteren alleen voor ‘zwevers’ ( ik weet even niet hoe ik het anders moet zeggen) bedoeld was maar niets is minder waar. Omdat ik echt niet wist hoe ik anders mijn hoofd tot rust kon brengen ben ik deze cursus toch maar gaan doen. Geen seconde spijt van gehad.

Martijn - 33 jaar
  Eigenaar designershop

Ik heb in deze cursus geleerd om tot rust te komen en op het leven te vertrouwen. Ik kon soms zo doorslaan in het piekeren en het mij zorgen maken om van alles en nog wat. Nu durf ik al veel meer los te laten.

Josien - 52 jaar
  ZZP-er

Tijdens het mediteren concentreer je je en kom je tot rust. Het is dan belangrijk dat lichamelijke ongemakken je niet kunnen afleiden. Er zijn speciale meditatiekussens en meditatiebankjes verkrijgbaar die jouw lichaam ondersteunen in het aannemen van een goede meditatiehouding. Is het voor jou fysiek echt niet haalbaar om op een meditatiekussen of op een meditatiebankje te zitten dan kan ik er altijd voor zorgen dat er een gewone stoel voor je komt, zodat je gewoon mee kunt doen met alle oefeningen en met het mediteren.

Voordat je de meditatieruimte binnenkomt trek je eerst je schoenen uit. Je kunt dikke sokken of pantoffels meenemen om aan te trekken. Trek gemakkelijk zittende kleding aan zodat je er geen hinder van kunt hebben tijdens het mediteren. Er staat een lekkere beker thee voor je klaar om de avond met elkaar in alle rust te beginnen en even achter je te laten wat je die dag of de afgelopen week hebt mee gemaakt.

Zoals ik hierboven al geschreven heb ga je tijdens deze cursus diverse manieren van mediteren beoefenen. Ademhalingsmeditatie, (alleen daar zijn al diverse vormen van), telmeditatie, loopmeditatie, lachmeditatie, geleide meditatie, boeddhistische meditatie, aardende meditatie, klankmeditatie. Ik geef je achtergrondinformatie en als je het leuk vindt dan kunnen we zo nu en dan ook mantra’s zingen als onderdeel van de avond. We sluiten de avond ook weer af met een beker thee en wat verantwoord lekkers zodat je goed geaard weer naar huis gaat.

Ik kan je wel 100 redenen geven om regelmatig te gaan mediteren. Volgens mij zijn het er zelf wel wat meer, ik heb ze niet geteld. Ik heb ze wel voor je op een rijtje gezet.

Praktische informatie:

- De cursus leren mediteren bestaat uit 10 donderdagavonden van 19.30 uur tot 21.30 uur.

– Data: 28 september, 5, 12, 26 oktober, 2, 9, 23, 30 november, 7, 14 december

- Mocht je een keer niet kunnen dan kun je deze les inhalen in een volgende cursus

– De cursus wordt gegeven in Het Damast – Laagsestraat 4 – Ootmarsum. De ingang zit bij het politiebureau. Er is voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

– De kosten voor deze cursus zijn 75,= euro, inclusief thee en verantwoord lekkers. Geef je even door wanneer je een speciaal dieet hebt?

P.S. Ik heb altijd graag gemediteerd op een meditatiekussen. Die van mij was inmiddels zo oud dat deze aan vervanging toe was. Nu heeft Aivy voor mij een meditatiebankje gemaakt en ik merk dat ik deze veel comfortabeler vind zitten. Het geeft meer steun zodat ik mijn rug ook gemakkelijker goed recht kan houden.


In de winkel betaal je al snel 40 euro of meer voor een eenvoudig meditatiebankje. Als jij ook graag een meditatiebankje wilt hebben dan kan Aivy deze voor je maken voor 25 euro. Je kunt deze bestellen wanneer je je aanmeldt voor de cursus.